Biatlonistka P. Fialková vo vytrvalostných pretekoch SP piata

29.11.2017 Celý región

Östersund 29. novembra (TASR) - Slovenská biatlonistka Paulína Fialková obsadila vo vytrvalostných pretekoch úvodného kola Svetového pohára vo švédskom Östersunde 5. miesto a na 15 km trati si vyrovnala kariérne maximum. Zvíťazila Bieloruska Nadežda Skardinová pred Nórkou Synnoeve Solemdalovou (+2,9)) a Ukrajinkou Julijou Džimovou (+12,0), piata Paulína Fialková zaostala za Skardinovou o 32,2 sekundy.

Tuhý mráz s mínus 11 stupňami bol citeľný najmä v rýchlych zjazdoch. Našťastie na strelnici osvetlenou umelými reflektormi nefúkalo, sneh na trati bol kompaktný a rovnaké podmienky mali aj biatlonistky s vyššími štartovnými číslami. Vytrvalostné preteky sa v sezóne pobežia zriedkavo, okrem ZOH len dvakrát v SP, v Östersunde a v nemeckom Ruhpoldingu v rámci 5. kola SP.

Medzi 102 štartujúcimi chýbali z elity okrem Nemky Dahlmeierovej a Češky Koukalovej aj Anastasia Kuzminová, ktorá si zvolila po záťaži v nedeľných miešaných štafetách dôkladnejší oddych. Ako prvá z trojice Sloveniek vybehla na trať Ivona Fialková (strelecká bilancia 0-1-0-3), upozornila na seba rýchlym behom i poprednými priebežnými priečkami, aj keď netrafila štvrtý terč v úvodnej stojke. Trpkosť prežila pri troch nevybielených terčoch na záverečnej stojke, ktorými sa pripravila o popredné umiestenie i o body do SP. Paulína Fialková (0-0-0-1) bola od svojej sestry rýchlejšia a v priebežnom poradí po druhej streľbe viedla. Bravúrne zvládla aj druhú ležku, na medzičase bola opäť prvá a nasmerovala sa už jasne na víťazstvo. Aj keď prvú ranu v záverečnej stojke netrafila, priebežne zostala pri skvelom behu piata. Jej súboj na diaľku s Nórkou Synnoeve Solemdalovou, Ukrajinkami Džimovou, Valj Semerenkovou a Bieloruskou Skardinovou bol mimoriadne dramatický. Po záverečnej streľbe viedla Solemdalová pred Skardinovou (+2,2), Džimovou (+14,0), Semerenkovou (+25,2) a P. Fialkovou (+33,1). Finiš P. Fialkovej bol na hranici možností, keď si úplne siahla na dno síl, vyčerpaná klesla na zem, no zostala na piatej priečke. Vyrovnala si tak kariérne maximum z vlaňajšej sezóny, keď vo fínskom Kontiolahti dobehla v stíhacích pretekoch taktiež piata.

Terézia Poliaková (0-1-0-2) v prvej i tretej ležke bola stopercentná, no na lyžiach výrazne pomalšia, len v prvej stojke nevybielila piaty terč, v ďalšej si už pripísala dve trestné minúty.

Pre 32-ročnú víťaznú Bielorusku Skardinovú je to vôbec prvé víťazstvo v SP.

Trénerka reprezentácie žien Anna Murínová sa z umiestenia Paulíny Fialkovej veľmi tešila. "Na poslednej streleckej položke sme si po tom jednom nepresnom výstrele pozreli do neba a v duchu sa spýtali prečo. Prevrátila som oči, nič iné mi nezostávalo, víťazstvo bolo veľmi blízko. Ja sa však teším, aj keď nám ušla medaila medzi prstami, piate miesto je perfektné. Tá nepresná rana bola na tri hodiny, veľmi tesná, tá ju pripravila o piedestál."

Boli to nesmierne dramatické preteky, v ktorých Paulína Fialková naznačila, že patrí medzi absolútnú svetovú špičku. Anna Murínová: "Už v mix štafete sme videli, že bežecky je na tom dobre, v tréningu naznačovala aj streleckú istotu, takže sme sa potrebovali len trochu upokojiť. Z mixu sme si vyhodnotili každú jednu chybičku, v samotných pretekoch sme si informácie posúvali cez vysielačku, hlavne preto, že fúkal vietor. Ležky zvládli naše baby perfektne, bez jedinej chybičky, môžeme byť s ňou naozaj spokojní, aj s behom."

Tuhý mráz si vyžadoval špeciálne opatrenia. "Trochu problémy mala Terka Poliaková, bolo vidno, že jej bola veľká zima. Keď na trati niekto stuhol, už bolo neskoro, bolo sa treba primerane obliecť, nebolo to nič príjemné."

Paulína Fialková dobehla do cieľa zjavne vyčerpaná. "Dostávala informácie na trati, len škoda, že jej najväčšie konkurentky štartovali za ňou," dodala Ana Murínová. "Nevedela, na čom je, súperky boli vo výhode. Dúfam, že nás tento výsledok povzbudí, no každé preteky sú iné. Nasťa Kuzminová bude už v šprinte štartovať, vo vytrvalostných pretekoch sa rozhodla, že sa pošetrí, takže nám v nich chýbala."

Výsledky:

vytrvalostné preteky na 15 km: 1. Nadežda Skardinová (Biel.) 42:57,4 (0 tr. min), 2. Synnoeve Solemdalová (Nór.) +2,9 (0), 3. Julija Džimová 12,0 (0), 4. Valj Semerenková (obe Ukr.) 30,1 (0), 5. PAULÍNA FIALKOVÁ (SR) 32,2 (1), 6. Mona Brorssonová (Švéd.) 49,6 (0), 7. Eva Puskarčíková (ČR) 1:08,6 (0), 8. Justine Braisazová (Fr.) 1:10,0 (2), 9. Julia Ransomová (Kan.) 1:18,4 (0), 10. Marte Olsbuová (Nór.) 1:21,7 (2), ...49. Ivona Fialková 4:03,8 (4), 67. Terézia Poliaková (obe SR) 6:02,8 (3)
 

Vyberte región